Portugalsko podle tamního ministra další pomoc potřebovat nebude

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Portugalsko žádnou další finanční pomoc potřebovat nebude, ekonomice pomůže export a reformy. Tvrdí to portugalský ministr financí Vítor Gaspar. Odmítl také úvahy, že jeho země zaostává v plnění reforem, které slíbila věřitelům výměnou za finanční pomoc v objemu zhruba 78 miliard eur (asi 1,9 bilionu Kč).

 

"Nebudeme žádat o více času a nebudeme žádat ani o žádné další peníze. Naše závazky splníme, protože je to jediný způsob, jak získat zpět kredibilitu a důvěru," řekl ministr. Portugalsko prochází nejhlubší recesí od 70. let minulého století, reformy ale podle ministra prosadí.

Gasparův komentář tak popírá názor šéfa obřího dluhopisového fondu PIMCO Mohameda El-Eriana. Ten řekl, že Portugalsko se stane dalším Řeckem a také požádá o novou finanční pomoc. Portugalsko je po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která už o pomoc jednou požádala.

Výnos portugalských státních dluhopisů se teď na trzích pohybuje kolem 14 procent, což je dlouhodobě neudržitelné. Gaspar ale řekl, že výnosy neodrážejí realitu. Portugalská ekonomika je podle něj v lepším stavu, než si trh myslí.

Portugalská ekonomika loni klesla o 1,6 procenta a podle dřívějších prognóz by měla v letošním roce oslabit o dalších 3,3 procenta. Gaspar ale řekl, že je to pevný předpoklad, který se nebude měnit. To znamená, že vláda nemá v úmyslu prognózu zhoršit. Nezaměstnanost přesahuje 14 procent, což je sice nad průměrem eurozóny, ale zdaleka ne nejvíce.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK