Evropská komise již zažalovala Německo kvůli zákonu o VW

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk 20. března (ČTK) - Evropská komise již podala žalobu na Německo kvůli sporu ohledně zákona, který chrání státní zájmy v německém automobilovém koncernu Volkswagen. Uvedl to dnes Evropský soudní dvůr. Potvrdil tak zprávu německého listu Berliner Zeitung. Komise o svém rozhodnutí podat v této kauze novou žalobu informovala koncem listopadu. Žaloba podle soudu dorazila již minulý měsíc.

Spor kolem zákona o Volkswagenu se táhne již řadu let. Komise tvrdí, že Německo nesplnilo všechny podmínky dřívějšího rozhodnutí Evropského soudního dvora. Ten v roce 2007 dospěl k závěru, že zákon o Volkswagenu porušuje pravidla EU pro volný pohyb kapitálu. Německo poté zákon přepracovalo, zachovalo však podmínku, že velká strategická rozhodnutí v automobilce musejí být schválena více než 80procentní většinou.

Spolková země Dolní Sasko vlastní v automobilce více než 20 procent, což jí zaručuje právo veta při důležitých rozhodnutích v koncernu. Evropská komise nyní žádá soud, aby Německu vyměřil pokutu minimálně 46,5 milionu eur (1,1 miliardy Kč), pokud toto právo veta nebude zrušeno, napsala agentura DPA.

Právo veta pomohlo zabránit převzetí Volkswagenu německým výrobcem sportovních automobilů Porsche. Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK