Vláda ve středu bude znovu jednat o zmrazení výdajů v rozpočtu

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Vláda se vrátí na svém středečním zasedání k jednání o zmrazení výdajů v letošním rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Na předchozích dvou zasedáních vláda jednání o návrhu přerušila, v rámci koalice je totiž nutné ještě dořešit vázání výdajů v jednotlivých resortech. Problematické je podle dřívějších informací především vázání 4,5 miliardy korun v rozpočtové kapitole ministerstva školství, které se nelíbí Věcem veřejným (VV) a jejich ministrovi Josefu Dobešovi.

Na nutnosti zmrazení výdajů se ale již dříve shodla porada ekonomických ministrů, obecně s ní souhlasila i vláda.

Kapitoly státního rozpočtu s výdaji do jedné miliardy korun by měly mít podle návrhu ministerstva financí plošně vázány 1,5 procenta výdajů, ostatní kapitoly rozpočtu pak 3,95 procenta výdajů. Dále by měly být zmraženy výdaje na dotace na obnovitelné zdroje nebo sníženy platy ve Státním fondu dopravní infrastruktury nebo Státním zemědělském intervenčním fondu.

Ministerstvo financí letos na základě posledních odhadů základních makroekonomických ukazatelů čeká nepříznivý vývoj ve státním rozpočtu. Bez úsporných opatření by jeho deficit mohl dosáhnout až 128,6 miliardy korun. Schválený rozpočet pro letošek totiž počítá se schodkem 105 miliard.

Rozpočet byl ovšem navržen v době, kdy MF očekávalo příznivější vývoj ekonomiky. Podle nejnovější lednové predikce MF očekává letos růst ekonomiky o 0,2 procenta. MF na základě těchto odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun.

Vázané výdaje nebudou moci jednotlivá ministerstva a státní organizace využít bez souhlasu vlády. Ke zmražení výdajů přistoupila nynější vláda už v létě 2010. Tehdy měla ministerstva vládou zavázány výdaje za 10,2 miliardy korun, o dalších zhruba 1,8 miliardy Kč zeštíhlila kapitola Státní dluh a Všeobecná pokladní správa.

V roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Mezi návrhy patří například zvyšování daní, omezení růstu důchodů a rušení některých úřadů. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard Kč a v roce 2014 s deficitem 70 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK