Změny v daňové správě od příštího roku nepovedou k rušení úřadů

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Změna struktury daňové správy od příštího roku nebude mít vliv na počet finančních úřadů. Generální finanční ředitelství totiž neplánuje ani rušení úřadů, ani žádné větší propouštění úředníků. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí ředitelství Jaroslava Musilová. Současných osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se tak na základě zákona o finanční správě od příštího roku přemění na 14 finančních úřadů a 199 jejich územních pracovišť.

 

"V současné chvíli se neplánuje rušení úřadů, do nového roku budeme vstupovat se 199 pobočkami krajských finančních úřadů," uvedla Musilová.

 

Přeměnou finančních úřadů na podřízená pracoviště bude mít přitom daňová správa další možnosti samostatně určovat strukturu, funkční organizaci a rozdělení peněz. Územní pracoviště totiž bude možné na rozdíl od současného stavu zrušit pouze interním nařízením.

 

Státnímu rozpočtu by tato změna vyplývající ze zákona o finanční správě mohla ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně. Zákon o finanční správě na konci loňského roku podepsal prezident Václav Klaus.

 

Změna představuje podle MF druhou fázi reformy institucí v daňové správě, jejímž cílem je vytvoření jednotného inkasního místa. "Tímto krokem dojde k vytvoření dvoustupňové soustavy orgánů pro výkon správy daní," uvedlo již dříve ministerstvo financí. V současnosti je systém daňové správy třístupňový a tvoří jej Generální finanční ředitelství, finanční ředitelství a finanční úřady.

 

V rámci vzniku Finanční správy ČR by 14 územních finančních úřadů mělo vzniknout z nynějších osmi pracovišť Generálního finančního ředitelství a doplněním šesti nových územních pracovišť.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK