Obchodník s komoditami Glencore koupí za 6,2 mld USD Viterru

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 20. března (ČTK) - Švýcarský obchodník s komoditami Glencore International PLC se dohodl na koupi přední kanadské zemědělské společnosti Viterra Inc. zaměřené na obiloviny za 6,2 miliardy USD (115 miliard Kč). Akvizice je součástí strategie firmy Glencore, v rámci které chce posílit svoji pozici na trhu s obilím a olejnatými semeny.

Glencore, kterého podporují firmy Richardson International a Agrium Inc., uvedl, že jeho nabídku jednomyslně schválila správní rada Viterry. Za jednu akcii Glencore nabídl 16,25 kanadského dolaru (303 Kč). To představuje zisk 48 procent ve srovnání se závěrečnou cenou akcií z 8. března, tedy den před oznámením Viterry, že má zájemce o své převzetí.

Viterra se věnuje nakládání a obchodování s komoditami, je však i jedním z největších maloobchodních prodejců zemědělských produktů v Kanadě a zpracovatelem zemědělských produktů. Své operace má v Kanadě, USA, Austrálii, na Novém Zélandu a v Číně. Působí i ve dvou z nejúrodnějších regionů světa, v západní Kanadě a jižní Austrálii. Glencore dodal, že některé části Viterry koupí její partneři, Agrium a Richardson, za zhruba 2,6 miliardy kanadských dolarů (48,4 miliardy Kč).

Glencore je v současnosti aktivní v obchodech a produkci obilovin, kovů, nerostů i ropy. Za svoji oblast dalšího růstu si však vybral hlavně zemědělské komodity. Loni uskutečnil primární nabídku akcií za deset miliard USD. Nedávno také oznámil, že plánuje za 90 miliard USD převzít britsko-švýcarskou těžební firmu Xstrata, napsaly agentury AP a Reuters.

Glencore už dříve projevil zájem o aktiva zkrachovalé české ústecké firmy Setuza. Koupi loni v červnu povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK