Saúdská Arábie nedostatek ropy nevidí, má vysoké volné kapacity

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dauhá 20. března (ČTK) - Saúdská Arábie dnes ujistila, že nedostatek ropy na trhu nehrozí a nynější ceny kolem 125 dolarů za barel nejsou vzhledem k přetrvávající slabosti světové ekonomiky odůvodněné. Rijád uspokojuje bez problémů všechny své zákazníky a přitom má vysoké nevyužité kapacity těžby, sdělil dnes saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí.

"Chtěl bych ujistit, že žádný nedostatek nabídky na trhu není. Jsme připraveni a ochotni dávat na trh více ropy, k tomu je ale zapotřebí kupců," řekl Nuajmí novinářům na tiskovém brífinku v katarské metropoli Dauhá. Dodal, že Saúdská Arábie nyní produkuje 9,9 milionu barelů denně a v případě potřeby může těžbu zvýšit až na 12,5 milionu barelů.

Nuajmí uvedl, že nabídka ropy nyní překračuje poptávku o více než milion barelů denně a že zákazníci žádnou ropu navíc nepožadují. "Uspokojujeme každý požadavek každého zákazníka. Ptáme se jich, ´potřebujete více?´ a odpověď bez výjimky zní, ´ne, děkujeme´," řekl saúdský ministr.

V nevyužitých těžebních kapacitách má nyní Saúdská Arábie k pohotové dispozici 2,5 milionu barelů denně. "Investovali jsme do výstavby volných kapacit hodně peněz. Jejich budování jsme dokončili v roce 2009 a nyní je máme připraveny k použití," řekl ministr.

Nuajmí ale ani příští měsíc žádné zvýšení saúdské těžby ropy nečeká. Domácí zásobníky ropy má země zcela naplněné, stejně jako zahraniční zásobníky, v nichž má celkem deset milionů barelů.

Cena ropy Brent, která je podobná jako arabská ropa, se nyní pohybuje pod 125 dolary za barel a nachází se necelých 25 dolarů od rekordních maxim z roku 2008. V minulých týdnech ceny rostly zejména v obavách z eskalace sporu mezi Íránem a Západem.

"Dnešní ceny ropy jsou z hlediska nabídky a poptávky neospravedlnitelné, Opravdu nechápeme, proč se ceny chovají takto," řekl Nuajmí podle agentury Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK