Ceny ropy po ujištění Rijádu o dostatku suroviny výrazně klesly

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Světové ceny ropy klesly dnes odpoledne o téměř dva dolary na barel. O jejich propad se zasloužila Saúdská Arábie, která ujistila trh, že nedostatek ropy nehrozí a že může jakýkoli výpadek dodávky nahradit ze svých vysokých nevyužitých kapacit.

Cena severomořské ropy Brent před 17:00 SEČ klesla o zhruba 1,70 dolaru k hranici 124 dolarů. Americká lehká ropa WTI oslabila o 1,90 dolaru na 106,20 dolaru za barel.

Saúdský ropný ministr Alí Nuajmí dnes prohlásil, že Rijád uspokojuje bez problémů všechny své zákazníky a přitom má vysoké nevyužité kapacity těžby. Země nyní těží 9,9 milionu barelů denně a produkci může rychle zvýšit na 12,5 milionu barelů. Ministr označil nynější ceny vzhledem k nadále slabé světové ekonomice a stagnující poptávce za neodůvodněné.

"Ceny ropy klesly, když Saúdové ujistili globální trhy, že mají ropy dostatek pro každého, kdo ji chce koupit," řekl agentuře Reuters analytik firmy Tradition Energy Gene McGillian.

Ceny ropy letos výrazně vzrostly v obavách z narušení dodávek ze Středního východu kvůli sporu mezi Západem a Íránem a sankcím proti íránskému vývozu ropy. Teherán opakovaně hrozí, že kvůli sankcím uzavře Hormuzský průliv, jímž se na světový trh dostává ropa z arabských zemí. Ropu dnes oslabilo, když kuvajtský šajch Sabah Ahmad Sabah řekl, že ho íránští činitelé ujistili, že průliv neuzavřou.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 124,05 125,71 New York - Nymex WTI duben 106,18 108,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK