Hypoindex: Úrokové sazby hypoték v únoru stouply na 3,61 procenta

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průměrná úroková sazba hypoték v únoru meziměsíčně stoupla od dvě setiny na 3,61 procenta. Nejnižší za dobu existence ukazatele Fincetrum Hypoindex byly sazby v prosinci, a to na 3,56 procenta. Index sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace od roku 2003 a dnes zveřejnil nejnovější údaje.

 

"Hypoteční trh byl i v únoru ve velmi dobré kondici. Sazby se výrazně nezměnily, což nadále podporuje vysoký zájem o hypotéky, jejichž počet a objem dosáhl na únor neobvykle vysokých hodnot," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Nejvíce v únoru stoupla úroková sazba u variabilních hypoték, a to z 2,79 procenta na 3,03 procenta. U hypoték s roční fixací sazby klesla o dva bazické body na 4,21 procenta. Za únor banky sjednaly podle údajů Hypoindexu 5420 úvěrů za téměř 8,9 miliardy korun. Loni v únoru banky uzavřely 4200 hypoték za 7,1 miliardy korun.

Fincentrum Hypoindex hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK