Sněmovna rozhodne o přístupu tajných služeb k bankovním účtům

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Poslanci by dnes měli v závěrečném hlasování rozhodnout, zda budou mít zpravodajské služby přístup k údajům o bankovních účtech. Měli by také rozhodnout, zda České poště skončí od příštího roku monopol na dodávání zásilek do 50 gramů nebo s cenou do 18 korun, tedy zejména obyčejných dopisů a pohledů.

Prolomit bankovní tajemství ve prospěch zpravodajských služeb má umožnit novela bankovního zákona. Podmínkou uvolnění informací o bankovních účtech bude povolení soudu. Poslanec ODS Pavel Bém navrhuje zpřísnit podmínky tak, aby zpravodajské služby mohly žádat o údaje jen v případech boje proti terorismu.

Poslanci by dnes měli také schvalovat novelu poštovního zákona, která má liberalizovat zbývající část trhu s poštovními službami. Spor se mezi poslanci vedl zejména o to, kdo má hradit ztráty z poskytování tzv. univerzální služby, tedy poskytování základních poštovních služeb na celém území za přiměřenou cenu. Vláda navrhuje zřídit speciální fond, do kterého by přispívaly poštovní firmy, část poslanců navrhuje, aby ztrátu hradil stát.

Sněmovna by dnes měla také schválit novelu živnostenského zákona, která má zejména podnikatelům ulevit od administrativy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK