Japonské akcie po pětidenním nárůstu klesly v obavách o Čínu

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. března (ČTK) - Japonské akcie dnes přerušily pětidenní sérii růstu a sestoupily z pondělního maxima za 8,5 měsíce. Na tokijské burze se podobně jako jinde ve světě projevily obavy o růst čínské ekonomiky, které zmírnily vliv optimismu ohledně vyhlídek americké ekonomiky a příznivý vliv klesajícího kurzu jenu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,6 procenta na 10.086,49 bodu. Během pondělí, kdy se v Tokiu naposledy obchodovalo, vystoupil až nad 10.172 bodů, nejvýše za více než osm měsíců. Širší index Topix dnes klesl o 1,1 procenta.

Obavy z oslabení růstu druhé největší ekonomiky světa zastavily v úterý růst na většině globálních trhů. Projevily se poté, co těžařský gigant BHP Billiton sdělil, že pozoruje známky zpomalování růstu čínské poptávky po železné rudě.

Oslabení přišlo ale trhům vhod, protože akcie v posledních dnech zaznamenávaly dlouhou růstovou šňůru a trhy byly zralé ke korekci. Nikkei letos získal už téměř 20 procent a podobně jako ostatní burzy těží ze známek silného oživení v USA a vyhlídek na zachování uvolněné měnové politiky ve světě. "Nikkei nastoupil mírnou korekci, kterou budou hodně potřebovat investoři, kteří letošní oživení zmeškali," řekl agentuře Reuters Keniči Hirano z makléřské firmy Tachibana Securities.

Na asijském devizovém trhu euro oživilo a vůči dolaru vystoupilo na dvoutýdenní maximum. Pomohly mu známky stabilizace na trzích dluhopisů zemím eurozóny Kurz jenu zůstal po únorovém zmírnění japonské měnové politiky slabý. Vůči euru klesl na nové pětiměsíční minimum a k dolaru zůstal poblíž minim za 11 měsíců.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,3270 USD a během dne vystoupilo až na 1,32835 USD, nejvýše od 8, března. K jenu evropská měna zpevnila o 0,3 procenta na 111,06 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK