Sněmovna schválila návrh na snížení administrativy podnikatelů

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sněmovna schválila novelu živnostenského zákona, která má za cíl zejména ulevit podnikatelům od administrativy. Podnikatelé už podle novely nebudou muset například každou svoji provozovnu opatřovat speciálním identifikačním číslem, které se v praxi využívalo jen pro úřední statistiku. Změny v novele mohou podle vlády ušetřit podnikatelům celkem čtvrt miliardy korun. Předlohu nyní posoudí Senát.

 

Novelu dnes podpořilo 168 přítomných poslanců napříč stranami.

Vláda uvádí, že povinné označování provozoven podnikatelů identifikačním číslem provozovny a povinnost toto číslo dále běžně používat představuje pro podnikatele zátěž zhruba 47 milionů korun.

Podnikatelé také budou mít méně práce při stěhování. Pokud mají místo podnikání na stejné adrese jako bydliště a hodlají to tak zachovat i po přestěhování, stačí jim tento fakt dopředu ohlásit živnostenskému úřadu a už se při stěhování nikdy nemusejí zajímat o nahlašování změny adresy místa podnikání. Živnostenský úřad si adresu sám přepíše.

Třetí hlavní novinkou je rozšíření služeb centrálních registračních míst. Novela podnikatelům umožní, aby mohli prostřednictvím centrálního registračního místa, neboli živnostenského úřadu, oznámit správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce nebo zdravotní pojišťovně i změnu údajů, kterou již neoznamují přímo živnostenskému úřadu. Služby centrálního registračního místa mají živnostníkům ušetřit podle vlády až 171 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK