Ceny benzinu na rekordu a blíží se 37 Kč za litr

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Zdražování pohonných hmot neustává. Benzin Natural 95 stojí již v průměru rekordních 36,99 Kč za litr a jen za uplynulý týden zdražil o 33 haléřů. Cena nafty vzrostla o 14 haléřů na 36,83 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Od začátku letošního roku vzrostla průměrná cena benzinu o více než dvě koruny. Nafta zdražila o zhruba 1,50 Kč. Na začátku loňského roku byly pohonné hmoty o zhruba čtyři koruny na litr levnější.

Analytici varují, že drahé pohonné hmoty budou mít negativní vliv na tuzemskou ekonomiku. "Již nyní pozorujeme, jak se rostoucí ceny pohonných hmot promítají do vyšší míry inflace. Rostoucí ceny ropy jsou obzvláště nepříjemné za současné situace, kdy domácí ekonomika stagnuje a vláda je nucena přistupovat k restriktivním fiskálním krokům," upozornil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Drahé pohonné hmoty se podle odborníků již promítají do cen potravin i dalších komodit. S odstupem času může zdražit také například plyn. Hrozí tak oslabení spotřebitelské poptávky a podlomení výkonnosti domácího hospodářství.

Pohonné hmoty zdražují v Česku od druhé poloviny loňského roku především kvůli vysokým cenám ropy a slabému kurzu koruny vůči dolaru. Nejvyšší ceny jsou dlouhodobě v Jihomoravském kraji, kde benzin nyní stojí téměř 37,50 Kč/l a nafta je o zhruba 30 haléřů levnější. K nejvyšším patří i ceny v Praze, benzin stojí 37,33 Kč/l. Na některých pumpách u frekventovaných silnic v hlavním městě se však ceny pohybují i kolem 39 korun za litr. Naopak mezi nejlevnější oblasti patří Jihočeský kraj, benzin zde stojí 36,57 Kč/l, nafta se prodává za 36,37 Kč/l.

"Výraznější pokles cen pohonných hmot se v blízké budoucnosti jeví jako stále méně pravděpodobné," uvedl Novák. "S rostoucími cenami ropy se zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že bude v případě benzinu dosažena psychologická hranice 40 korun za litr. To, co bylo na začátku tohoto roku spíše jen teoretickou variantou, tak nabývá v nadcházejících měsících konkrétní obrysy," dodal.

Opoziční ČSSD navrhuje snížit spotřební daň u nafty o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč. Ministr financí Miroslav Kalousek to však dlouhodobě odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK