Pražská burza dopoledne mírně rostla, aktivita investorů nízká

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne při velmi nízkém objemu obchodů mírně rostla. Její hlavní index PX byl kolem 11:30 výše 0,26 procenta na 995,2 bodu. S pěti emisemi se zatím neuskutečnil žádný obchod a v systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly uzavřeny transakce za necelých 87 milionů korun. Největší zisky zaznamenaly akcie těžařské firmy NWR a technologické společnosti KIT digital.

 

"Pražská burza v průběhu dnešního dne pokračuje ve velmi málo likvidním obchodování. Dopolední objem dává tušit možnost překonání dlouhodobého minima v tomto ohledu. Aktivita, pokud se to tak dá vůbec nazvat, se soustřeďuje na akcie bank, ČEZ a NWR," uvedl Vladimír Urbánek z finančního serveru Kurzy.cz.

Odpolední obchodování by podle Martina Olivy z Patria Direct mohl rozvířit šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, který dnes předstoupí přes americký Kongres a mohl by prozradit zajímavé informace o dalším nastavení měnové politiky USA.

Cena akcií těžařské firmy NWR stoupla o 1,78 procenta na 131,60 koruny. Titul tak maže úterní ztráty, které utržil po negativní náladě v sektoru vyvolané varováním těžařské společnosti BHP Billiton před poklesem poptávky v Číně a zavedením australské těžební daně na uhlí a železnou rudu, poznamenal Oliva.

Akcie KITD si podle něj po úterním růstu na svém primárním trhu v USA bez nových kurzotvorných zpráv připisovaly zisky také v Praze, zpevnily o 1,65 procenta na 160,10 koruny.

Index nahoru táhly zatím nejvíce obchodované akcie Erste Bank, zhodnotily se o 0,59 procenta na 462,80 koruny. Cenné papíry pojišťovny VIG rostly o 0,84 procenta na 843,60 koruny.

Z velkých emisí se v červených číslech obchodovaly akcie mobilního operátora Telefóniky, klesly o 0,33 procenta na 390,70 koruny.

Ztrátu 0,21 procenta na 11.576 korun zaznamenaly akcie tabákové firmy Philip Morris, firma by měla na přelomu měsíce zveřejnit své celoroční výsledky, doplnil Oliva.

jap vju

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK