Dokumenty k dotacím budou na internetu, schválila sněmovna

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Sněmovna dnes schválila v závěrečném čtení vládní protikorupční novelu rozpočtových pravidel. Novela zavádí mimo jiné pravidlo, že se veškeré dokumenty a údaje ohledně státních dotací a návratných finančních výpomocí budou zveřejňovat na internetu. Vláda odhaduje, že by to mohlo státu ušetřit asi 1,8 miliardy korun. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Pokud bude o dotaci žádat firma, bude muset uvádět seznam lidí a firem, které v ní mají podíl. Bude muset také uvést, v kolika dalších firmách vlastní podíl i velikost tohoto podílu. Zveřejňování dokumentů bude mít i své výjimky, nebude se týkat například vědy a výzkumu, utajovaných informací nebo citlivých údajů.

Podle vlády neobsahuje v současné době české právo žádné ustanovení, které by mělo vytvářet prevenci korupčního jednání při poskytování dotací a návratných finančních výpomocí. Návrh podle vlády vychází z myšlenky, že korupce při poskytování dotací a jiných transferů se podstatně sníží, jestliže rozhodování o něm bude pod veřejnou kontrolou.

Navržený zákon ukládá nové povinnosti jen státním organizacím a úřadům. Podniků a podnikatelů by se měl zákon dotknout tak, že budou zveřejněny informace o jejich podnikatelských záměrech nebo jiné informace, které nebudou chtít zveřejnit. Některá ministerstva proto podle vlády předpokládají, že podnikatelé budou o dotace žádat méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK