Zaměstnavatel mi chce přispívat na penzi ...

07.01.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Chce vám zaměstnavatel přispívat na penzijní připojištění určité procento z vaší hrubé mzdy? Jaké problémy s tím souvisejí a co musíte udělat pro to, aby jste využili všechny výhody?

Jeden z našich čtenářů se obrátil na Poradenské centrum s problémem, který se může týkat také vás. Proto Vám přinášíme radu, kterou mu poskytl finanční poradce…

"Chtěl bych uzavřít penzijní připojištění s tím, že můj zaměstnavatel bude přispívat do výše 3 % z hrubé mzdy. Jak to probíhá v praxi? Musí zaměstnavatel platit každý měsíc či např. 1x ročně? Jak částku ovlivňuje dovolená a nemoc pracovníka? Mohu platit ještě další částku na stejnou smlouvu (do 1500/měs) přímo pojišťovně?"

Poradce Josef Raiman ze společnosti FiM-Finanční marketing klientovi radí:

"V případě, že zaměstnavatel přispívá do PF 3-mi % je riziko, že v případě nemoci po dobu celého měsíce nebude možné na Váš účet poslat finanční prostředky. Vše se dá ošetřit i jinak. Pokud se týká Vašich vložených finančních prostředků, počítá se i s určitou nepravidelností přispívání Vašich financí na účet, ale neovlivňuje to v žádném případě množství peněz vložených Vaším zaměstnavatelem. Pro podrobnější vysvětlení je možné si přečíst Všeobecné obchodní podmínky kteréhokoliv PF nebo využít služeb poradenské společnosti a připravit Vaše peníze tak, aby jste co nejoptimálněji využil všech výhod, které spoření do PF umožňuje."

Zaměstnavatel může svému zaměstnanci přispívat na penzijní připojištění pevnou částkou nebo procentuálním podílem z hrubé mzdy. Příspěvek zaměstnavatele je až do výše 3 % vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, tedy přibližně do výše 3 % hrubé mzdy uznatelným nákladem pro firmu. Až do výše 5 % z hrubé mzdy je pro zaměstnance osvobozen od daně z příjmů. Příspěvek na penzijní připojištění je tak výhodnější než přímé zvýšení platu. Ale pozor! Na příspěvek zaměstnavatele nelze pobírat státní příspěvek.
Příspěvek na penzijní připojištění v jakékoliv výši nepodléhá platbám ani sociálního ani zdravotního pojištění. Zaměstnavatel tak ušetří 35 % z příspěvku oproti vyplácení mzdy a zaměstnanec 12,5 %. Daňové úlevy se v budoucnu zpět státu nevrací ani v případě předčasného ukončení smlouvy o penzijním připojištění.

Na našich stránkách se můžete podívat na porovnání nákladů na příspěvky na penzijní připojištění s navýšení čistých mezd. Z tohoto porovnání musí být každému zaměstnavateli více než jasné, že je to výhodné jak pro firmu, tak i pro samotného zaměstnance.
V tomto kalkulátoru jsou názorně ilustrovány úspory, kterých zaměstnavatel dosáhne.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY