Bernanke: Dluhová krize v EU je mírnější, Fed ale situaci sleduje

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dluhová krize v zemích eurozóny se zmírnila, americká centrální banka (Fed) je ale připravena zasáhnout, pokud by se situace opět zhoršila. Řekl to dnes šéf Fedu Ben Bernanke ve vystoupení ve výboru pro vládní reformu Sněmovny reprezentantů.

 

"V posledních několika měsících se finanční potíže Evropy zmírnily, což přispělo ke zlepšení atmosféry na světových finančních trzích včetně těch amerických," řekl Bernanke podle předem zveřejněného přepisu svého projevu. "Federální rezerva bude situaci nadále pozorně monitorovat ... a bude připravena použít své nástroje ke stabilizaci amerických trhů, pokud by situace takový zásah vyžadovala," dodal.

Bernanke konstatoval, že americké finanční instituce jsou do určité míry vystaveny ztrátám z prodaných úvěrových pojistek CDS proti možné platební neschopnosti v Evropě. Uvedl ale, že velké banky nejsou bankroty zemí jako Řecko nijak ohroženy. "Tyto prodeje (CDS) mají více než vykompenzovány nákupy ochranných nástrojů, což znamená, že v případě státního bankrotu budou americké finanční instituce čistými příjemci plateb CDS," řekl.

Šéf Fedu vyzval evropské politiky k pokračování fiskálních reforem, které by zajistily zachování nedávné stabilizace. "Úplné řešení krize bude vyžadovat další posílení evropského bankovního systému, výrazné rozšíření finančních pojistek čili ´protipožárních bariér´... a zejména pokračující kroky k posílení ekonomického růstu a konkurenceschopnosti a ke snížení vnějších nerovnováh," řekl Bernanke podle agentury Reuters.

Spolu s Bernankem před výbor sněmovny předstoupí i ministr financí Timothy Geithner. Ten v úterý vystoupil ve výboru pro finanční služby, kde varoval Evropu před přílišným spoléháním na rychlé snižování rozpočtových deficitů. "Konsolidace veřejných financí by měla postupovat pozvolna a reformy by se měly rozložit na více let," řekl Geithner.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK