Ceny ropy po zprávě o zásobách a kvůli Íránu rostou

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou po zprávě o překvapivém poklesu zásob v USA a pokračujícímu napětí kolem Íránu. Růst částečně zbrzdily sliby Saúdské Arábie, že pokud dojde k výpadkům dodávek, má dostatek volných kapacit, aby mohla zvýšit dodávky.

Cena severomořské ropy Brent v 17:20 SEČ vzrostla o 24 centů na 124,36 dolaru za barel, když v úterý se snížila o více než dolar. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,21 dolaru na 107,28 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Zásoby ropy v USA podle vládního úřadu pro energetické informace EIA minulý týden klesly o 1,16 milionu barelů. Úřad tak potvrdil zprávu ropného institutu API, který v úterý uvedl, že zásoby klesly o 1,4 milionu barelů. Analytici přitom očekávali naopak zvýšení zásob.

Saúdský ropný ministr Alí Nuajmí v úterý ujistil, že Rijád uspokojuje bez problémů všechny své zákazníky a přitom má vysoké nevyužité kapacity těžby, ze kterých může uspokojit další zájemce. Země nyní těží 9,9 milionu barelů denně a produkci může rychle zvýšit na 12,5 milionu barelů. Ministr také označil současné ceny ropy vzhledem k nadále slabé světové ekonomice a stagnující poptávce za neodůvodněné.

Analytici upozorňují, že náladu na trhu stále ovlivňují obavy z přerušení dodávek z Íránu a případného konfliktu mezi Íránem a západními zeměmi. Cena ropy Brent od počátku letošního roku stoupla o téměř 16 procent kvůli obavám z přerušení dodávek z Íránu a snížení produkce v některých oblastech, jako Sýrie, jižní Súdán a Severní moře. Írán slíbil, že bude jednat se západními zeměmi o svém jaderném programu, který označuje za mírový. Podle analytiků by obnovení jednání mohlo stáhnout ceny ropy dolů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 124,36 124,12 New York - Nymex WTI květen 107,28 106,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK