EU chce bránit přístup ke svým veřejným zakázkám

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. března (ČTK) - Evropská komise chystá nové opatření, které jí v případě potřeby umožní blokovat přístup mimoevropských firem k lukrativním státním zakázkám. Smyslem je donutit země mimo unii, aby více otevřely trh a zpřístupnily veřejné zakázky firmám z EU. Opatření je podle odborníků namířeno hlavně proti Číně, která ale popírá, že by zahraničním firmám veřejné zakázky schválně nezadávala.

Brusel podle agentury AP doufá, že se mu podaří k větší spolupráci přesvědčit i další země z kategorie mladých trhů, tedy nejen Čínu. Z části však apeluje i na Spojené státy a Japonsko, které už ale k dílčím změnám sáhly a trh veřejných zakázek evropským zájemcům otevřely.

Unie tvrdí, že kdyby byl přístup k veřejným zakázkám spravedlivější i v ostatních zemích, mohlo by v Evropě vzniknout až 180.000 nových pracovních příležitostí. Nové opatření by ale na druhou stranu mohlo být vnímáno jako forma ochranářství, což by patrně ještě vyostřilo obchodní spory, které už spolu hlavní ekonomické mocnosti vedou.

"EU by už neměla být naivní a ve světovém obchodě by měla usilovat o spravedlivý přístup a reciprocitu," řekl komisař EU pro vnitřní trh Michel Barnier. "My jsme pro byznys otevřeni a jsme připraveni se otevřít ještě víc. Ale jen za předpokladu, že firmy budou moci se svými konkurenty spravedlivě soutěžit," dodal.

Iniciativa EU se zaměřuje na velmi lukrativní část globálního obchodu se zbožím a službami. Většina zemí vynakládá na veřejné zakázky všeho druhu 15 až 20 procent svého hrubého domácího produktu. Jde přitom o rozličné činnosti, počínaje výstavbou dálnic až po správu počítačových sítí pro státní instituce.

V Evropě vlády za veřejné zakázky ročně utratí více než dva biliony eur (skoro 50 bilionů Kč), což je asi 19 procent HDP.

Přístup na trh veřejných zakázek se v jednotlivých zemích výrazně liší. EU tvrdí, že veřejné zakázky za zhruba 352 miliard eur (asi 8,7 bilionu Kč) jsou otevřeny firmám z jiných zemí, které ovšem podepsaly dohodu WTO o veřejných zakázkách. V USA jsou podle Evropské komise takto zahraničním firmám vyčleněny zakázky za zhruba 178 miliard eur (asi 4,4 bilionu Kč), v Japonsku za 27 miliard eur (asi 665 miliard Kč).

Zatímco Spojené státy a Japonsko signatáři dohody WTO o veřejných zakázek jsou, Čína nikoliv. Čínským firmám se přesto daří získávat veřejné zakázky ve více zemích EU. Brusel tvrdí, že evropské firmy dostávají pouze zlomek veřejných zakázek v Číně, která na tyto účely v přepočtu vynakládá kolem 830 miliard eur (asi 20,4 bilionu Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK