Vláda schválila nový způsob plateb za služby spojené s bydlením

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh zákona, který má nově upravit způsob úhrady služeb spojených s bydlením. Nová norma má změnit například podmínky pro úhradu vodného a stočného, odvozu odpadu nebo užívání výtahů. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Návrh upravuje postup při určování záloh za služby, rozúčtování, vyúčtování a vypořádání nákladů na služby. Základem je přitom podle ministerstva pro místní rozvoj dohoda mezi poskytovatelem a nájemcem nebo rozhodnutí družstva, případně společenství vlastníků jednotek.

Pokud se nájemník s vlastníkem bytu nedohodne nebo družstvo či společenství vlastníků nerozhodne, rozpočítají se ceny služeb podle zákonem stanovených kritérií. U nájemního bydlení, včetně družstevního, bude umožněna dohoda o paušální platbě. Pro rozúčtování nákladů na ústřední vytápění a centralizované poskytování teplé vody nebo otopné vody k ohřevu vody bude použit zvláštní předpis.

V současné době podle MMR neexistuje právní úprava, která by zastřešila úpravu služeb spojených s užíváním bytu, stanovila obecná pravidla rozúčtování a upravila práva a povinnosti stran, postupy a lhůty pro rozúčtování. Platné zákony řeší platby za služby jen u nájemního bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK