Akcie v USA mírně oslabily, dolů se vydalo také euro

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Americké akcie neudržely mírné zisky, které nabraly v průběhu dne, a nakonec se vydaly dolů. Investoři se zbavovali především akcií energetických a finančních společností, zájem však vytrval o akcie firem z odvětví vyspělých technologií. Na devizových trzích prudce oslabilo euro, které opět doplácí na nové obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně.

Dow Jonesův index odepsal 45,57 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,35 procenta na hodnotě 13.124,62 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,19 procenta na 1402,89 bodu, index Nasdaq Composite ale 0,04 procenta přidal, a dostal se tak na 3075,32 bodu.

Náladu na trhu mimo jiné zhoršily informace amerického Národního sdružení realitních kanceláří. Prodej starších domů v USA v únoru podle sdružení nečekaně klesl o 0,9 procenta, meziročně však prodej rostl tempem 8,8 procenta. Investoři ale i tak mají pochybnosti, zda se situace na trhu nemovitostí zlepšuje tak rychle, jak se domnívali.

K poklesu cen akcií energetických firem částečně přispěly horší vyhlídky společnosti Baker Hughes. Dolů se proto vydaly akcie firem, které poskytují servis těžebním společnostem. Naopak technologiím pomohly dobré výsledky hospodaření softwarové společnosti Oracle.

"Já myslím, že kolem současných úrovní se trh stabilizuje. Celkový obraz se nijak zásadně nezměnil," podotkl šéf makléřské společnosti Rosenblatt Securities Joe Benanti. "Trh moc nereagoval ani na horší zprávy z Číny, což je podle mého názoru známka toho, že trh může teď pokračovat v růstu," dodal.

Na devizových trzích se v průběhu dne snižoval kurz eura, jehož pokles gradoval před koncem obchodování. Jednotná evropská měna doplatila na nové obavy z šíření dluhové krize, což se projevilo nárůstem výnosových rozdílů mezi dluhopisy slabších zemí na periferii eurozóny a státními dluhopisy Německa.

Euro nejprve zpevňovalo v reakci na zprávu, že Řecko ratifikovalo dohodu o přijetí zahraniční finanční pomoc. Později ale začala narůstat nervozita ohledně Španělska, k níž se přidaly obavy o Itálii. Obě země patří k nejzadluženějším v eurozóně, zároveň jsou ale příliš velké na to, aby je eurozóna mohla zachraňovat stejně, jak to udělala v případě Řecka, Irska a Portugalska.

Euro k dolaru odepsalo 0,2 procenta na 1,3204 USD, během dne ale vystoupilo až na dvoutýdenní maximum 1,3286 USD. Proti švýcarskému franku zůstalo euro bez větších změn na 1,2057 USD, k britské libře oslabilo o 0,2 procenta na 83,22 pence. Dolar se vzdal zisků proti japonskému jenu a oslabil na 84,40 JPY, což byl pokles o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK