Povodí Labe chystá v Ústí protipovodňová opatření za 313 mil. Kč

22.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 22. března (ČTK) - Na podzim roku 2013 by mělo Ústí nad Labem bez větších škod odolat stoleté vodě. Povodí Labe vypsalo tendr na stavbu protipovodňových opatření na zatím nechráněném levém břehu, zjistila ČTK ze systému veřejných zakázek. Protipovodňová opatření už se staví i v Děčíně a podle investičního ředitele Povodí Labe by měla být do roku 2013 chráněná i Roudnice a Štětí.

Nejvýznamnější úpravy by měly ochránit centrum Ústí, jehož pravý břeh už několik let na velkou vodu připravený je. "Jde o kombinaci podzemních a nadzemních opatření. Pod zemí je nutné zabránit průsakům a nad zemí zastavit rozliv," uvedl investiční ředitel Marian Šebesta. Nadzemní práce spočívají zejména ve stavbě pevných stěn a v přípravě úchytů pro mobilní zábrany, ale i v utěsňování prostorů pod mosty. Krom ochrany centra by měla vzniknout i záložní trasa, která umožní obyvatelům čtvrti Vaňov dopravu do centra.

Stavba v Ústí by se měla rozběhnout skoro přesně deset let po ničivé povodni ze srpna 2002, proti tak silnému úderu vody ale už asi účinná nebude. Tehdy teklo korytem za sekundu asi 4700 metrů krychlových vody, zatímco opatření jsou dimenzovaná na vodu stoletou, tedy zhruba průtok 4300 metrů krychlových.

Podle podmínek výběrového řízení se předpokládá zahájení prací letos začátkem září a dokončení o 13 měsíců později. Odhadovaná cena je zhruba 313 milionů korun, vesměs z dotací ministerstva zemědělství. Ochrana Děčína stojí zhruba 266 milionu, a celkem by si protipovodňová ochrana obcí na dolním toku Labem měla vyžádat 2,2 miliardy korun.

Proti velké vodě jsou na dolním Labi krom pravého břehu Ústí chráněné zatím jen Křešice. Do roku 2013 by měly podle Šebesty následovat i Roudnice, Štětí a Děčín a několik lokalit ve Středočeském kraji. "Všechno musí být v roce 2013 hotové, protože dotační program končí a sami bychom na to peníze neměli," dodal Šebesta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK