Monti má obavy z veřejných financí Španělska, bojí se nákazy

25.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Italský premiér Mario Monti vyjádřil o víkendu obavy z nepříznivého vývoje veřejných financí Španělska. Mohlo by to obnovit krizi na trhu dluhopisů, která by pak mohla ohrožovat i Itálii, řekl Monti na konferenci v letovisku Cernobbio u jezera Como.

 

Monti ocenil hluboké reformy, které vláda v Madridu učinila v liberalizaci trhu práce, kritizoval ji však za nedostatečný ohled na rozpočtové deficity. Montiho technokratická vláda dosazená v listopadu sice prosadila razantní úsporná opatření, jeho návrhy na reformu nepružného trhu práce, které by měly být klíčovým impulzem k oživení ekonomického růstu, se však setkávají s odporem odborů a politické levice. Vláda předložila balík reforem parlamentu v pátek, není ale naděje, že by byly přijaty v brzké době.

"Určitě učinilo (Španělsko) hlubokou reformu trhu práce, ale nevěnovalo tutéž pozornost veřejným financím," řekl Monti. "To v nás vyvolává velké obavy, protože jejich výnosy (dluhopisů) rostou a stačí jen málo, aby se obnovil trend, který by se mohl prostřednictvím nákazy rozšířit k nám," řekl premiér. To by podle něj vymazalo pokrok, jehož Itálie za jeho vlády dosáhla a "vrátilo by nás to o měsíce zpět".

Monti prosadil v prosinci plán, který snižuje rozpočtový deficit o 33 miliard eur, zejména prostřednictvím zvýšených daní. Vláda má v plánu dovést veřejné finance příští rok k vyrovnané bilanci.

Španělsko naopak znepokojilo Evropskou unii a finanční trhy, když zvýšilo plán rozpočtového deficitu v letošním roce na 5,3 procenta hrubého domácího produktu z původně dohodnutých 4,4 procenta. V příštím roce ale Madrid hodlá schodek snížit na tři procenta, což je limit stanovený rozpočtovými pravidly Evropské unie.

Úroky u desetiletých dluhopisů španělské vlády tento týden v obavách investorů z vývoje veřejných financí a slabé ekonomiky poprvé od ledna překročily 5,5 procenta. Jsou tak už vyšší než výnosy z italských dluhopisů a o téměř procentní bod nad únorovými minimy. Na podzim, kdy napětí na trzích dluhopisů eurozóny dostoupilo vrcholu, byly přitom španělské výnosy o téměř dva procentní body nižší než italské, které se tehdy pohybovaly kolem kritické hranice sedmi procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK