Čistý zisk českého bankovního sektoru loni klesl o čtyři procenta

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zisk po zdanění českého bankovního sektoru v roce 2011 klesl o čtyři procenta na 53,5 miliardy Kč. Ziskovost sektoru ovlivnily odpisy řeckých dluhopisů. Na Fóru Zlaté koruny to dnes řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

 

Zátěžové testy bankovního sektoru v Česku, které provedla ČNB na datech ke konci loňského roku, potvrdily dostatečnou odolnost tuzemského bankovního sektoru i v případě velmi nepříznivého vývoje. "Testy naznačují, že český bankovní sektor je schopen absorbovat i velmi nepříznivý vývoj plynoucí ze zahraničí. Občané se tak nemusí obávat o své vklady," uvedl Tomšík.

Stabilitu bankovního sektoru podle něj podporuje vysoká úroveň likvidity. Rychle likvidní aktiva, která zahrnují pokladní hotovost, pohledávky vůči centrálním bankám, dluhopisy vládních institucí a centrálních bank a pohledávky splatné na požádání, stoupla loni o deset procent na 1,2 bilionu Kč. Jejich podíl na celkových aktivech vzrostl o 0,77 procentního bodu na 26,9 procenta.

V následujících třech letech by si banky podle testu i v případě hluboké recese v Evropě udržely souhrnně kapitálovou přiměřenost nad požadovanými osmi procenty, některé banky by ale musely doplnit kapitál. Na konci roku 2011 kapitálová přiměřenost bankovního sektoru v Česku činila 15,2 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK