Lloyd's of London loni prodělal přes půl miliardy liber

28.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. března (ČTK) - Britský pojišťovací trh Lloyd's of London loni vykázal ztrátu 516 milionů liber (asi 15,2 miliardy Kč). To je druhý nejhorší výsledek v historii trhu, jehož kořeny sahají 324 let zpět do historie. Za propadem v hospodaření je nutnost absorbovat nároky z velkých pojistných událostí, k nimž patří i rozsáhlé přírodní katastrofy včetně zemětřesení v Japonsku a záplav v Thajsku.

Loňské hospodaření "londýnských Lloydů" je v příkrém rozporu s výsledkem za rok 2010. Tehdy pojistný trh Lloyd's vytvořil zisk ve výši 2,2 miliardy liber (asi 64,8 miliardy Kč).

Větší ztrátu než loni měl pojistný trh Lloyd's of London jen za rok 2001. Tehdy se kvůli vysokému pojistnému plnění v souvislosti s teroristickými útoky na Washington a New York z 11. září 2001 jeho ztráta vyšplhala na 3,11 miliardy liber (zhruba 91,6 miliardy Kč).

"Abyste ale rozuměli, rok 2011 byl pro pojišťovací trh velmi obtížný," poznamenal k loňským výsledkům výkonný ředitel Richard Ward. "Vzhledem k rozsahu nároků ta ztráta není překvapivá," dodal. Ztráta trhu představuje souhrnný finanční výsledek 80 konkurenčních pojišťovacích syndikátů, které trh Lloyd's of London tvoří.

Loňský rok byl podle agentury Reuters pro pojišťovny druhý nejnákladnější z hlediska krytí ztrát z přírodních katastrof. Společnost Aon Benfield odhaduje, že na tyto účely musely pojišťovny vynaložit zhruba 107 miliard dolarů (asi dva biliony Kč).

Počátky pojišťovacího trhu Lloyd's of London sahají do roku 1688 a jsou úzce spjaty s obchodem s kávou. S pojišťovnou Lloyd's obchodníci většinou uzavírali smlouvy o pojištění lodí, které na britské ostrovy kávu dovážely z dalekých kolonií. Angažovaly se ale i v obchodu s otroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK