Tedom dodá pro ČEZ kogenerační jednotky za miliardu

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Společnost Tedom dodá skupině ČEZ přes 100 kogeneračních jednotek o celkovém výkonu přesahujícím 100 megawattů. Cena zakázky, která se uskuteční v příštích pěti letech, je přes miliardu korun. Součástí kontraktu je i poskytování servisu na dodané jednotky do roku 2025 v celkovém předpokládaném objemu dvě miliardy Kč, informoval dnes ČTK mediální zástupce Tedomu Milan Deutsch. Kogenerační jednotky vyrábějí kromě elektřiny i teplo.

Tedom a ČEZ v loňském roce založily společnou firmu ČEZ Energo na rozvoj a provoz kogeneračních jednotek. Společnost již několik těchto lokálních výroben elektřiny a tepla provozuje.

"Po úspěšném nárůstu dodávek našich kogeneračních jednotek do řady zemí světa tak můžeme dále posílit naši vedoucí pozici i na českém trhu," uvedl generální ředitel společnosti Tedom Josef Jeleček.

Kogenerace je vysoce účinná výroba elektrického proudu, při které se využije i teplo, které při výrobě elektřiny vzniká. Kromě vysoké účinnosti je přínosem kogenerace i menší produkce škodlivých emisí.

Tedom je hlavním českým výrobcem kogeneračních jednotek, který se úspěšně prosazuje i v zahraničí. Za 20 let své existence instaloval Tedom v 40 zemích na 2600 kogeneračních jednotek o celkovém elektrickém výkonu 650 MW. Firma sídlí v Třebíči, zaměstnává přes 500 pracovníků a její roční obrat se pohybuje kolem dvou miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK