Rakouská VIG loni zvýšila hrubý zisk, v ČR stoupl o 13,4 procenta

29.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) loni v České republice zvýšila zisk o 13,4 procenta na 189,7 milionu eur (4,7 miliardy Kč). Celkově firma zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o 10,1 procenta na 559 milionů eur (13,84 miliardy Kč), což je v souladu s předběžnými údaji zveřejněnými v lednu. Je to nejlepší výsledek v historii podniku, uvedla dnes firma.

Předepsané pojistné VIG stouplo o 3,4 procenta na 8,9 miliardy eur. V samotném Česku se zvýšilo o 5,3 procent na 1,8 miliardy eur. Představenstvo navrhlo vyplatit dividendu 1,1 eura na akcii, což znamená meziroční nárůst o deset procent.

Podle generálního ředitele společnosti Güntera Geyera jsou mimořádně významné dvouciferné přírůstky zisku na stěžejních trzích v Rakousku, České republice, na Slovensku a v Polsku.

Skupinu VIG v Česku zastupují Kooperativa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny. Podíl těchto tří podniků na českém pojišťovacím trhu činí zhruba 30 procent, uvedla VIG v tiskové zprávě.

Na Slovensku firmě vzrostl hrubý zisk o 53,4 procenta na 57,2 milionu eur, pojistné stouplo o 4,8 procenta na 678,8 milionu eur. Její tamní tržní podíl činí 33 procent.

V následujících letech chce VIG usilovat o růst výrazněji nad rámcem ostatního trhu. Vzhledem k situaci na evropských trzích ale očekává ojedinělé stagnující obraty v důsledku omezené spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK