Do Domažlic vstoupí rakouský výrobce brýlí, koupí volnou halu

30.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Domažlice 30. března (ČTK) - Téměř hotovou a dva roky opuštěnou výrobní halu zkrachovalého developera v Domažlicích odkoupí rakouský výrobce brýlových skel, čoček a obrub Michael Pachleitner Group (MPG) z Grazu. Už v říjnu tam rozjede výrobu a zaměstná prvních 40 z plánovaných až 170 lidí, které chce nabrat v průběhu tří let. Jedenáctitisícové město tak konečně získá druhého investora do své nové průmyslové zóny Za kasárny na západním okraji Domažlic. V říjnu začnou vyrábět, k dokončení haly už toho moc nezbývá, řekl ČTK starosta Miroslav Mach.

"Koupě haly je dohodnutá, zbývá vyřídit papíry a povolení ke kolaudaci. Lidi pro první etapu už shánějí. Zaměřují se na tři oblasti - příprava optických skel do brýlí, zabrušování plastových čoček a nová výroba speciálních optických hranolů," dodal. Podle Macha využijí Rakušané celou halu a dokonce plánují přístavbu.

Rakouská skupina, fungující přes 60 let, bude v Domažlicích investovat 60 milionů korun, téměř polovinu vloží do dostavby haly a zbytek do nákupu strojů a vybavení. Podle informací ČTK spolupracují také s filiálkou německé firmy Galí Optik, která vyrábí přes 20 let v Domažlicích brýlové obruby. MPG nejdříve nabírá obsluhu strojů, pracovníky na montáž brýlí, vedoucí týmů projektů a další dělníky.

Prodej pozemku pod halou už schválili domažličtí zastupitelé. Radnice uzavřela s Rakušany smlouvu, že pozemek pod halou přejde do vlastnictví MPG ihned poté, až halu dostaví a zkolaudují.

Investor si už koncem tohoto měsíce zaregistroval v obchodním rejstříku MP Group Logistics Center s.r.o. se sídlem v Domažlicích. MPG spravuje podle veřejných databází 16 firem s více než 300 zaměstnanci a předloni obrat přes 75 milionů euro (téměř 1,9 miliardy Kč).

Téměř hotová obří hala v nové domažlické zóně je dva roky opuštěná, poté co zkrachoval stavitel i developer. Tomu předloni v září uplynula lhůta na dokončení stavby. Město už ji sice mohlo zbourat, ale raději pomáhalo potenciálním zájemcům. Díky domu, že radnice doložila konkurznímu správci, že hala bez pozemku nemá hodnotu, se podle Macha po 1,5 roce vyčlenila z konkurzní podstaty. Očistila se od dluhů a nyní ji může vlastník jako partner města prodat. První a zatím jedinou továrnu v nové zóně otevřel v dubnu 2008 německý proHeq, výrobce nerezového vybavení restaurací, který se hodně rozvíjí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK