Němečtí odboráři dosáhli dohody s vládou o zvýšení mezd

31.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. března (ČTK) - Dva miliony německých státních zaměstnanců se dočkají během dvou let postupného zvýšení platů o 6,3 procenta. Umožní to dohoda, k níž dospěli po dlouhém vyjednávání v noci na dnešek zástupci odborů a vlády. Skončí tak po třech týdnech výstražné stávky státních zaměstnanců, které v různých oblastech Německa narušovaly služby.

Odborový svaz Verdi minulý týden odmítl vládní nabídku, podle které měly platy zhruba dvou milionů státních pracovníků stoupnout o 3,3 procenta, a požadoval vytrvale zvýšení mezd o 6,5 procenta.

Předseda svazu Frank Bsirske po posledním kole jednání, jež skončilo dnes nad ránem v Postupimi, uvítal dohodu, která umožní získat "trvalé" zvýšení reálných mezd během příštích dvou let.

Dohoda zaručuje, že státním zaměstnancům bude se zpětnou platností od 1. března zvýšen plat o 3,5 procenta, další zvýšení bude následovat v lednu a v srpnu 2013. Zaměstnanci letišť dostanou také mimořádnou prémii 600 eur.

Nespokojenost zaměstnanců státního sektoru s mzdami vyústila v minulých týdnech ve výstražné stávky, které postupně v různých regionech Německa narušovaly služby veřejnosti. Odboráři se tak snažili zvýšit tlak na vládu před dalším kolem jednání.

ko hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK