Pioneer Investments a ŽB - Trust jsou sloučeny

14.01.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry udělila 22. prosince 2003 společnosti Pioneer Global Asset Management S.p.A. (dále též PGAM) souhlas se získáním 100% podílu na základním kapitálu a hlasovacích právech společnosti ŽB - Trust, investiční společnost, a.s.

První fáze integrace investičních aktivit skupiny UniCredito Italiano  na českém trhu  byla ukončena.

Rozhodnutí nabylo právní moci 29. prosince 2003. K převodu akcií ŽB - Trust, investiční společnost, a.s. z dosavadního akcionáře Živnostenské banky, a.s. došlo dne 7. ledna 2004 a Pioneer Global Asset Management S.p.A. se tak stal jediným akcionářem této investiční společnosti.

Komise pro cenné papíry udělila 29. října 2003 společnosti Pioneer Global Asset Management S.p.A. souhlas s nabytím kvalifikované účasti na obchodníku s cennými papíry, společnosti ŽB - Asset Management, a.s. tak, že PGAM získá 100% přímý podíl na základním kapitálu obchodníka s cennými papíry a stane se společností ovládající tohoto obchodníka. Rozhodnutí nabylo právní moci 18. listopadu 2003. K převodu akcií ŽB - Asset Management, a.s. z dosavadního akcionáře Živnostenské banky, a.s. došlo dne 30. prosince 2003 a Pioneer Global Asset Management S.p.A. se tak stal jediným akcionářem tohoto obchodníka s cennými papíry.

Komise pro cenné papíry rovněž 29. prosince 2003 rozhodla o žádosti podané společnostmi ŽB - Trust, investiční společnosti, a.s. a Pioneer česká investiční společnost, a.s. ve věci udělení povolení k převodu obhospodařování podílového fondu Pioneer Trust  na společnost ŽB - Trust, investiční společnost, a.s. Obhospodařování podílového fondu Pioneer Trust bylo převedeno k 9. lednu 2004.

Výše zmíněná rozhodnutí jsou součástí dlouhodobě plánované a všestranně koordinované integrace investičních aktivit skupiny UniCredito Italiano na českém trhu. Manažerským vedením procesu integrace a současně vedením nástupnické společnosti, která by měla být výsledkem sloučení obou investičních společností, byl pověřen Roman Pospíšil, od března 2003 generální ředitel Pioneer česká investiční společnost, a.s.

Jak Jiří Kunert, generální ředitel Živnostenské banky, a.s., tak Daniel K. Kingsbury, ředitel divize Pioneer Investments New Europe, vyjádřili při příležitosti ukončení první fáze integrace investičních aktivit UniCredito Italiano v České republice uspokojení. Dario Frigerio, generální ředitel PGAM tuto událost komentoval slovy: "Jsme nanejvýše potěšení tím, že můžeme společnosti Živnostenské banky, a.s., jež se zabývají správou aktiv, integrovat do globálního rámce skupiny Pioneer Investments. Věříme, že tento krok posílí  naši nabídku na českém trhu. Tato událost je pro nás zvláště významná i proto, že Česká republika vstupuje v květnu tohoto roku do Evropské unie." Jiří Kunert, generální ředitel Živnostenské banky, a.s., v této souvislosti prohlásil: "Z našeho hlediska se jedná o velmi pozitivní krok, který posílí kapacitu banky v oblasti nabídky produktů a služeb."

Již v  červenci 2003 představenstvo PGAM jakož i představenstvo a dozorčí rada Živnostenské banky, a.s., vyjádřily souhlas s transakcemi, kterými se Pioneer Global Asset Management S.p.A. stal jediným vlastníkem společností ŽB - Trust, investiční společnost, a. s., a ŽB - Asset Management, a. s., dosud vlastněných Živnostenskou bankou, a. s. Všechny čtyři zmíněné společnosti jsou součástí přední evropské finanční skupiny UniCredito Italiano.

Pioneer Global Asset Management S.p.A. je globální holdingová společnost skupiny UniCredito Italiano odpovídající za investiční aktivity skupiny. Skupina dceřiných společností PGAM užívá obchodní označení Pioneer Investments. K prosinci 2003 obhospodařovaly dceřiné společnosti Pioneer Global Asset Management S.p.A. celosvětově investice v objemu 115,8  miliard EUR. Na trhy, kde skupina Pioneer Investments působí, přináší zkušenosti a kvality manažera investic, který je aktivní již 75 let. V České republice byl Pioneer Global Asset Management S.p.A. doposud jediným akcionářem Pioneer česká investiční společnost, a. s., a jediným společníkem Pioneer česká finanční společnost, s.r.o.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti PGAM

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE