Daňové výhody penzijního připojištění

22.01.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Jste zaměstnanec a platíte si penzijní připojištění ze svých peněz? Navrhněte svému zaměstavateli, ať vám to platí on. Když nebude souhlasit, tak mu stačí říct, že si těmito příspěvky sníží základ daně z příjmu.

Téma tohoto týdne: Jak přežít v penzi

Daňové úspory z penzijního připojištění

Příspěvky, které vy jako zaměstnanec získáte od svého zaměstnavatele na svoje penzijní připojištění, danit nemusíte. Na straně zaměstnance je totiž částka osvobozena od daně z příjmů fyzických osob, a to až 5 % vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.
Musíme vás však upozornit, že pokud se k tomuto vyššímu příspěvku zaměstnavatel rozhodne, pak částka nad 3 % vyměřovacího základu zaměstnance pro výpočet odvodů na sociální pojištění již není daňově uznatelným základem.


Daňová optimalizace penzijního připojištění

Daňová optimalizace je služba různých penzijních fondů pro ty z vás, kteří chtějí s pomocí co nejméně práce získat co nejvíce daňových výhod u penzijního připojištění.
Principem této bezplatné služby penzijního fondu je výpočet optimální částky vašeho příspěvku  pro měsíc prosinec. Fond dle vašich příspěvků placených během každého kalendářního roku spočítá takový prosincový příspěvek, aby jste získal maximální částu pro odpočet ze základu daně.

Výhodou pro vás je absence prosincového počítání nejvýhodnější zaplecené částky a pak následného zadávání změny výše měsíčního příspěvku.
 

Bližší specifikace penzijního připojištění

Penzijní připojištění je produkt, který je státem významně podporován, a to hned několika způsoby. Vy jako účastník penzijního připojištění získáváte státní příspěvek a od určité výši měsíčního příspěvku máte možnost snížení základu daně z příjmu.

Každý klient penzijního fondu získává na prvních 500 Kč měsíčního příspěvku státní příspěvek ve výši od 50 do 150 Kč podle výše měsíčního příspěvku (nevztahuje se na příspěvek placený zaměstnavatelem). Pokud je jeho měsíční příspěvek vyšší než 500 Kč, může si přeplatek nad tuto částku odečíst ze zakladu daně z příjmů a to až do výše 1000 Kč měsíčně. Což se započtením 500 Kč měsíčního příspěvku, na které získává státní příspvek, odpovídá celkovému měsíčnímu příspěvku 1 500 Kč pro získání všech výhod nabízených penzijním připojištěním.
Těchto výhod penzijního připojištění může využít každý. Existují tu však jistá omezení. Na penzijní připojištění je potřeba spořit minimálně 5 let. (penzijní fond může v penzijním plánu stanovit dobu spoření až 10 let) Minimálně však do 60 let věku nebo do přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění.  
 

On-line

Smlouvu o penzijním připojištění můžete uzavřít i v našem prodejním centru!
 

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, § 6 odst. 9 písm. w) ; Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, § 15 odst. 12) ; Zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se stáním příspěvkem

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky