Vláda se vrátí k jednání o zákonu o provozování sázkových her

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Na dnešním jednání vlády by měli ministři za Věci veřejné podat demisi, kabinet by měli opustit k 1. květnu. Vláda dnes projedná zákon o provozování sázkových her, který by měl umožnit vstup zahraničních vlastníků do všech druhů sázkových her. Nový zákon ale požaduje, aby provozovatel měl sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů v České republice. Kabinet už dvakrát jednání o zákonu přerušil, protože čekal na odborná stanoviska, zda zákon ladí s evropským právem.

"Analýzy již jsou k dispozici," řekl ČTK Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí, které návrh zákona o provozování sázkových her předložilo. Legislativní rada vlády doporučila návrh neschválit, protože ten podle ní odporuje evropskému právu. Sázkové a herní společnosti s většinou návrhů v zákonu nesouhlasí a poukazují na časté právní změny v odvětví.

Ministerstvo dopravy vládě předloží ke schválení parametry zakázek na železniční stavby za zhruba 8,4 miliardy korun. Jde o rekonstrukci železničního uzlu v Břeclavi, modernizaci kolejiště ve stanicích Olomouc a Ústí nad Orlicí, modernizaci trati mezi Táborem a Sudoměřicemi u Tábora a opravou tratě mezi pražskou Bubenčí a Holešovicemi. Pro financování těchto veřejných zakázek úřad počítá s využitím evropského Operačního programu doprava z programovacího období 2007-2013.

Kabinet se bude mimo jiné zabývat i výsledky kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Například ministerstvo financí podle NKÚ porušilo rozpočtovou kázeň či nedostatečně kontrolovalo výdaje u peněz, které Česko dostalo z finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska. Podle ministerstva zjištěné nedostatky neměly vliv na řádné čerpání finančních prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK