Akcie v USA po zprávě z jednání Fedu klesly, dolar posílil

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akciové trhy ve Spojených státech v úterý oslabily poté, co centrální banka USA (Fed) naznačila, že další stimulační opatření jsou méně pravděpodobná. Nejvíce ztrácely sektory, jejichž výkon závisí na růstu ekonomiky, v čele s energetickým a těžařským.

 

Index Dow Jones klesl o 64,94 bodu, tedy 0,49 procenta, na 13.199,55 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 5,73 bodu, čili 0,4 procenta, na 1413,31 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 6,13 bodu, neboli 0,2 procenta, a uzavřel na 3113,57 bodu.

Zápis z posledního zasedání měnového výrobu Fedu ukázal, že členové výboru měli v březnu zřetelně menší chuť přistoupit v dohledné době k dalšímu kolu měnové stimulace ekonomiky. "Pár" členů se domnívá, že bude potřeba více stimulačních opatření, pokud ekonomika ztratí na hybnosti. Podle lednového zápisu o zmírnění politiky mluvilo "několik" členů.

Akcie General Motors oslabily o 4,6 procenta, protože prodej automobilky v březnu zaostal za očekáváním. Naopak Ford díky údajům o březnovém prodeji stoupl o 0,2 procenta. Index energetických firem se snížil o jedno procento a těžařských o 0,9 procenta. Oslabovaly i finanční společnosti, jejich index klesl o 0,7 procenta.

Dolar po zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu naopak rostl vůči jenu i euru. Evropskou měnu táhla dolů i zpráva, že zadlužení Španělska bude letos nejvyšší od roku 1990. Ta znovu obnovila obavy o výhled zemí eurozóny. Trhy nyní čekají na dnešní zasedání měnového výboru Evropské centrální banky.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,3228 USD. Dolar k jenu stoupl o 0,9 procenta na 82,82 USD, což byl nejlepší výkon od začátku března, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK