Burger King plánuje návrat na akciovou burzu v New Yorku

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Řetězec restaurací s rychlým občerstvením Burger King plánuje návrat na akciovou burzu v New Yorku. Firma v noci na dnešek oznámila, že plánuje vstup na trh v příštích třech měsících prostřednictvím dohody s Justice Holdings. Burger King odešel z burzy před necelými dvěma lety, kdy ho převzala investiční skupina 3G Capital Mangement LLC.

Podle prohlášení 3G Capital prodá podíl 29 procent v Burger King za 1,4 miliardy USD (26,1 miliardy Kč) britské skupině Justice Holdings LTD. Obchodování s akciemi Justice na londýnské akciové burze bude po dokončení dohody pozastavené. Firma se poté změní na Burger King Worldwide Inc. a s jejími akciemi se bude obchodovat na newyorské akciové burze. 3G Capital si ponechá podíl 71 procent.

Finanční ředitel firmy Burger King Daniel Schwartz uvedl, že firemní strategie růstu se nezmění a Burger King se i nadále bude zaměřovat na posílení své značky doma i v zahraničí. Nečekají se ani žádné změny v nejvyšším vedení. Druhý největší řetězec hamburgerů na světě je nyní uprostřed modernizace svých obchodů a změny nabídky jídel.

Burger King v minulosti několikrát měnil majitele. První restaurace otevřela své dveře zákazníkům v roce 1954. V roce 1967 řetězec koupila za 15 milionů USD firma Pillsbury, kterou v roce 1988 převzala společnost Grand Metropolitan PLC. Zhruba o deset let později se Grand Metropolitan spojila s pivovarem Guinness a vznikla nová firma s názvem Diageo. Ta v roce 2000 oznámila, že plánuje Burger King oddělit od svých aktivit. O dva roky později Burger King za 1,5 miliardy USD koupila skupina investorů zahrnující firmy Texas Pacific Group, Bain Capital a Goldman Sachs Capital Partners. Firma se tak ocitla poprvé od roku 1967 v soukromých rukách. V roce 2006 Burger King vstoupil na burzu, v roce 2010 ho však převzal současný majitel, 3G Capital za 3,26 miliardy USD a firma se opět stala soukromou.

Burger King provozuje po celém světě více než 12.000 provozoven rychlého občerstvení, převážně formou franšízy. V Česku je nyní 12 restaurací Burger King.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK