Japonské akcie klesly nejsilnějším tempem za pět měsíců

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonský akciový trh dnes výrazně prohloubil úterní pokles. Jeho hlavní index po prolomení klíčové psychologické hranice 10.000 bodů ztratil přes dvě procenta, nejvíce za pět měsíců. Dnešní vývoj vyvolal mezi investory obavy z toho, že dosavadní letošní prudký nárůst akcií by mohl skončit.

 

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl v závěru o 2,3 procenta na 9819,99 bodu. V úterý index oslabil kvůli obnovení růstu japonského jenu o půl procenta a sestoupil ze zhruba ročního maxima z minulého týdne. Od počátku roku však má po nejlepším čtvrtletí za 24 let stále navíc přes 17 procent.

Trh byl slabý od počátku obchodování a během něj se propad prohloubil kvůli automatickému spouštění prodejních pokynů. K propadu přispěl výprodej akcií přední maloobchodní skupiny Fast Retailing, která oznámila slabé údaje za březen a její kurz klesl o téměř pět procent.

K negativní náladě v Tokiu od počátku přispíval dojem, který na trzích vyvolal úterní zápis z posledního zasedání centrální banky USA (Fed). Členové měnového výboru podle něj vykazovali zřetelně menší ochotu k další měnovým krokům na podporu ekonomiky.

Na asijském devizovém trhu dolar vystoupil ke koši měn na týdenní maximum a podpořily jej vyhlídky na ukončení extrémně uvolněné měnové politiky v USA. Euro k dolaru kleslo o 0,3 procenta na 1,3195 USD. Dolar vůči jenu však po úterním večerním vzestupu mírně ztratil a oslabil o 0,2 procenta na 82,65 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK