ČSÚ: Maloobchodní tržby v únoru meziročně vzrostly o 1,6 procenta

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maloobchodní tržby v únoru bez sezonního očistění meziročně vzrostly o 1,6 procenta po lednovém růstu o 1,8 procenta. Výsledek byl ovlivněn zejména vyšším počtem pracovních dní a prodejem motorových vozidel, uvedl dnes Český statistický úřad.

 

Po očištění o sezonní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v únoru reálně meziměsíčně snížily o 0,2 procenta a meziročně očištěné o pracovní a kalendářní dny klesly o 1,6 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o 1,4 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,4 procenta. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 3,5 procenta, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 3,7 procenta a za opravy o dvě procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,9 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny klesly o 2,6 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 0,7 procenta, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,1 procenta, zatímco za pohonné hmoty a potraviny klesly o 0,9 procenta, respektive o 0,4 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK