Koruna nereaguje na vládní krizi, k euru stagnuje, k dolaru klesá

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dnes dopoledne stagnuje k evropské měně a vůči americké výrazně oslabuje. Kolem 10:50 se obchodovala na úterních 24,59 Kč/EUR a vůči dolaru byla níže o 23 haléřů na 18,66 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Podle analytiků koruna zatím nereaguje na krizi ve vládě.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance mohou mít na korunu mírně pozitivní vliv data z domácího maloobchodního sektoru. "Byla lepší, než se čekalo," poznamenal Vlk. Maloobchodní tržby v únoru meziročně vzrostly o 1,6 procenta po lednovém růstu o 1,8 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Na zhoršení situace na politické scéně, kde začal hrozit rozpad koalice a předčasné volby, česká měna zatím nereaguje, dodal Vlk.

Trhy v regionu budou sledovat jednání polské centrální banky, čeká se potvrzení sazeb na současné úrovni i jejich stabilního výhledu. O sazbách bude jednat také Evropská centrální banka. "I zde předpokládáme malou důležitost pro trhy," dodal Vlk.

Euro vůči dolaru kleslo kolem 10:50 na 1,3176 USD/EUR. "Úterní zápis z jednání Fedu (americké centrální banky) přinesl zisky dolaru, neboť neobsahoval náznak, že by Fed uvažoval o další měnové stimulaci ekonomiky," uvedl Vlk.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK