Vláda přerušila jednání o zákonu umožňujícím zahraniční hazard

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Vláda na 14 dní přerušila projednávání nového zákona o provozování sázkových her, který měl umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Novinářům to řekla vicepremiérka Karolína Peake (VV). Mezi vládními stranami podle ní přetrvávají rozpory ohledně toho, zda má provozovatel sázkových her povinnost mít sídlo v ČR.

Zůstává podle ní také otázka úpravy omezování hazardu obecními vyhláškami. "Z mého osobního pohledu není v nově navrhovaném zákonu připravena tak, aby dávala okamžitě obcím dostatečnou možnost hazard regulovat," uvedla.

Kabinet již projednávání zákona přerušil potřetí. Předtím čekal na odborná stanoviska, zda zákon ladí s evropským právem. Legislativní rada vlády doporučila návrh neschválit, protože podle ní odporuje evropskému právu. Sázkové a herní společnosti s většinou návrhů v zákonu nesouhlasí a poukazují na časté právní změny v odvětví.

Návrh zákona také dělí sázkové hry na povolované a ohlašované. K povolovaným má náležet většina druhů loterií a jiných podobných her, včetně turnajů v karetních hrách. Nově se zavádí široká kategorie takzvaných her provozovaných prostřednictvím technických herních zařízení obsluhovaných přímo účastníkem sázkové hry.

K provozování povolovaných her bude zapotřebí absolvovat úspěšně dvě povolovací řízení. Základní povolení, které bude mít celostátní platnost pro konkrétní druh hry a bude vydáváno na tři roky. Druhé povolení bude k umístění hry, jehož platnost bude omezena na konkrétní herní prostor. Ohlašované hry, tedy spotřebitelské sázkové hry a tomboly, u nichž úhrnná výše výher činí více než 100.000 Kč, budou spadat pod režim ohlašování Specializovanému finančnímu úřadu.

Obce budou oprávněny regulovat na svém území obecně závaznými vyhláškami hry provozované prostřednictvím technických herních zařízení obsluhovaných přímo účastníkem hry, kasinové hry, hru bingo a turnaje v karetních hrách malého rozsahu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK