Vláda schválila tendry na železniční stavby za 8,4 mld. Kč.

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Vláda dnes schválila parametry pěti výběrových řízení na železniční stavby za zhruba 8,4 miliardy korun. Po jednání kabinetu to novinářům řekla místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV). Návrh tendrů vládě předložilo ministerstvo dopravy, jsou na rekonstrukci železničního uzlu v Břeclavi, modernizaci kolejiště ve stanicích Olomouc a Ústí nad Orlicí, modernizaci trati mezi Táborem a Sudoměřicemi u Tábora a opravu tratě mezi pražskou Bubenčí a Holešovicemi.

Největší z dnes projednávaných zakázek je rekonstrukce železniční stanice Olomouc za zhruba 2,5 miliardy korun. Po opravě zde budou moci jezdit osobní vlaky rychlostí do 160 kilometrů v hodině, nákladní soupravy budou projíždět 120kilometrovou rychlostí, uvedlo ministerstvo dopravy. Rekonstrukce čeká nástupiště, v kolejišti bude vybudováno nové ostrovní nástupiště. Inovováno má být elektronické zabezpečovací zařízení, bezpečnost cestujících a provozu bude nově hlídat kamerový systém.

Modernizace tratě mezi Táborem a Sudoměřicemi za zhruba 2,4 miliardy korun je součástí výstavby IV. tranzitního železničního koridoru od hranice s Německem přes Prahu, Tábor a České Budějovice na hranici s Rakouskem. Stavba počítá s rozšířením současné trati na dvoukolejnou a její uzpůsobení pro maximální rychlost do 160 kilometrů v hodině. Zhruba dvanáctikilometrový úsek se podle ministerstva dopravy zkrátí dvěma přeložkami a výstavbou nového tunelu u Sudoměřic v délce 430 metrů.

V rámci rekonstrukce pražského spojení mezi Holešovicemi a Bubenčí budou podle ministerstva obnoveny koleje i náspy bezmála čtyřiapůlkilometrové trati. Opraveny budou rovněž obě nádražní budovy a vznikne nová zastávka v Podbabě.

Souhlas vlády musí před samotným vypsáním výběrového řízení mít zakázky s odhadovanou hodnotou nad 500 milionů korun bez DPH. Pro financování veřejných zakázek úřad počítá s využitím evropského operačního programu Doprava.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK