ECB nechala úrokovou sazbu na rekordním jednom procentu

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu jednoho procenta. Trhy budou sledovat, jak se na následné tiskové konferenci šéf ECB Mario Draghi postaví k sílícímu tlaku německých členů na opuštění mimořádně uvolněné protikrizové politiky v situaci, kdy eurozóně hrozí nová recese a rostou obavy z finančních potíží Španělska.

 

ECB snížila základní úrokovou sazbu v listopadu a prosinci, a to vždy o čtvrt procentního bodu. Letos ale Draghi zchladil očekávání dalšího zmírňování měnové politiky a poukázal na známky ekonomické stabilizace. ECB navíc od konce prosince poskytla bankám tříleté levné úvěry v sumě přes bilion eur (24,6 bilionu Kč), čímž výrazně zmírnila dluhovou krizi a napětí na trzích.

Skupina guvernérů ECB vedená zástupci německé Bundesbanky vystupuje stále hlasitěji proti uvolněné měnové politice a s ohledem na rizika růstu inflace vyzývá k jejímu ukončení. Proti urychlenému opuštění podpůrné politiky ale hovoří obnovení obav z vývoje veřejných financí ve Španělsku. Jeho dluh letos podle vládního odhadu vzroste na nejvyšší úroveň od roku 1990 a výnosy státních dluhopisů po výrazném poklesu v prvním čtvrtletí nyní vzrostly zpátky nad pět procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK