České firmy se do aukce mobilních kmitočtů nehrnou

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Tuzemské firmy podnikající v pevných sítích se do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě příliš nehrnou. Sice mají zájem o vstup na mobilní trh, ale spoléhají spíše na to, že jim ČTÚ umožní fungovat jako virtuální operátoři. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

ČTÚ nabízí kmitočty uvolněné přechodem na digitální televizní vysílání v pásmu 800 MHz a v dalších dvou pásmech. Ty by umožnily vstup čtvrtého mobilního operátora, který by konkuroval T-Mobilu, Telefónice a Vodafonu. Vedle toho ale regulátor uvažuje o tom, že začne mobilní trh kvůli nedostatečné konkurenci regulovat a nařídí nynějším operátorům, aby do svých sítí pustili nové hráče, kteří by nabízeli mobilní služby.

Dial Telecom, který v minulosti dával najevo, že má o vstup na mobilní trh zájem, se podle své mluvčí Martiny Setunské za současných podmínek nezúčastní. "Pokud by se ovšem změnily, budeme o tom rozhodně uvažovat," řekla ČTK.

Svou účast zcela nevyloučila GTS. "Obecně můžeme říct, aukci vítáme, ale detailnější vyjádření budeme schopni dát až po podrobném prostudování všech materiálů a podmínek," uvedla mluvčí GTS Lucie Řeřichová.

Největší kabelová firma UPC se dlouhodobě rozhlíží, jak svým zákazníkům vedle televize, internetu a telefonování v pevné síti nabídnout i mobilní služby. "Pracujeme na vhodném modelu poskytování mobilních služeb jako nadstavbě k triple play službám nabízeným na pevných sítích," odpověděl mluvčí Juraj Gerbery bez dalšího upřesnění.

Česká pošta, o které se rovněž spekulovalo, že by mohla mít o frekvence zájem pro vybudování mobilní sítě pro státní správu, svou účast v aukci vyloučila. "Pokud jde o mobilní síť, pošta v tuto chvíli neuvažuje ani o její výstavbě ani o účasti na dražbě frekvencí," uvedl její mluvčí Ivo Mravinac. Firma se podle něj soustředí na provoz kritické infrastruktury státu a provozuje vlastní robustní pevnou datovou síť.

ČTÚ tento týden oznámil, že očekává v aukci účast nejméně čtyř firem, tedy nejméně jednoho nového operátora vedle současných tří. Uvědomuje si, že zájem o frekvence není příliš velký, proto se rozhodl oslovit více než 50 potenciálních zájemců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK