Prodejům bytů se ve čtvrtletí dařilo, hlásí realitní kanceláře

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Na tuzemském trhu s nemovitostmi se v prvním čtvrtletí prodalo víc bytů než ve stejném období loňského roku, vyplývá z dnešního zjištění ČTK mezi realitními kancelářemi. Trh podle firem rozhýbal mimo jiné pokles cen bytů a rozšiřování pobočkové sítě realitních kanceláří.

 

Růst prodejů bytových nemovitostí zhruba o 30 procent vykázala realitní síť M&M Reality. "Jde o nejlepší leden a únor od vzniku firmy v roce 2005 a také podle březnových výsledků i dalších ukazatelů, které sledujeme, výrazně překročíme letošní plán obratu, který jsme si stanovili o čtvrtinu vyšší než v rekordním loňském roce," uvedl spolumajitel firmy Miroslav Jonáš.

Klíčové pro zvýšení prodejů je podle některých prodejců snížení cen bytů. "Prodávající si uvědomují převis nabídky nad poptávkou a nutnost snížení ceny, pokud chtějí svou nemovitost prodat v konkurenci ostatních podobných nabídek. Ve spojení s historicky nejnižšími úroky u hypotečních úvěrů je to silný nákupní signál pro zájemce o koupi nemovitosti," řekl ČTK regionální ředitel Realitní kanceláře Sting Michal Kresta. Sting od ledna do konce března prodal meziročně o 15 procent nemovitostí víc.

Realitní síti Century 21 se podařilo díky růstu firmy zvýšit počet transakcí přibližně trojnásobně. Růst společnost očekává také letos. "Proti loňskému roku očekáváme v průběhu roku 2012 pokračující výrazný nárůst počtu prodaných nemovitostí," sdělila manažerka firmy Jana Jandourková.

Realitní společnosti Evropa se podařilo v letošním prvním čtvrtletí prodat nemovitosti za 1,3 miliardy korun, loni měla ve stejném období prodeje za miliardu. "Nárůst u nás způsobilo zvýšení počtu poboček a také stabilnější ekonomická situace," řekl majitel sítě Michal Macek.

Prodejní ceny starších bytů se v posledním čtvrtletí 2011 podle Českého statistického úřadu meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK