Mitas na konci dubna otevře továrnu v Charles City v Iowě

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (zpravodaj ČTK) - Český výrobce mimosilničních pneumatik Mitas na konci dubna ve městě Charles City ve státě Iowa otevře svou první továrnu ve Spojených státech. ČTK o tom dnes informoval mediální zástupce podniku Jiří Šebek. Otrokovická firma v USA hodlá vyrábět radiální zemědělské pneumatiky značek Mitas a Continental určené pro severoamerický trh.

"Americkou továrnu otvíráme, abychom uvolnili výrobní kapacitu ve svých evropských závodech," uvedl již dříve generální ředitel Mitasu Jaroslav Čechura. Mitas má jednu továrnu v Srbsku a tři v České republice, 90 procent produkce vyváží zejména do západní Evropy. "Mitas se chce v Americe opřít o své osvědčené dodavatele, což jsou hlavně firmy z České republiky a Slovenska. Pomůžeme jim otevřít dveře na tento trh. Pokud můžeme v zámoří uspět my, mohou i ostatní," dodal Čechura.

Společnost Mitas již dříve odhadla, že v roce 2012 zaměstná v americké továrně 159 lidí a do roku 2016 tam bude mít 262 pracovníků. Výrobní kapacita by měla v roce 2016 být 12.200 tun pneumatik za rok. Závod v Charles City přijde na 43,81 milionu dolarů, což je podle nynějšího kurzu asi 810 milionů korun. Americká továrna se otevře 26. dubna za účasti iowského guvernéra Terryho Branstada, vedení Mitasu a českého velvyslance ve Washingtonu Petra Gandaloviče.

Mitas je členem holdingu České gumárenské společnosti. Skupina je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik, které se vyrábějí a prodávají po celém světě pod třemi obchodními značkami. Vlastními obchodními značkami jsou Mitas a Cultor; pneumatiky Continental pro zemědělské stroje jsou licencované.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK