Euro kleslo na třítýdenní minimum vůči dolaru

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. dubna (ČTK) - Euro se dnes na devizových trzích propadlo na třítýdenní minimum vůči americkému dolaru. Dolů evropskou měnu srážely obavy ohledně vyhlídek evropské ekonomiky a slabá poptávka po španělských dluhopisech.

Jednotná evropská měna oslabila až na 1,3105 USD, tedy na nejnižší úroveň od poloviny března. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,3141 USD. Oproti úternímu závěru tak vykazovala pokles o více než 0,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi dnes uvedl, že hospodářské vyhlídky zemí eurozóny se kvůli dopadům přetrvávající dluhové krize mohou ještě zhoršit. ECB dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta.

Španělská vláda dnes prodala nové víceleté dluhopisy za celkem 2,6 miliardy eur (64 miliard Kč). Získala tak jen minimum toho, co původně plánovala. Na Španělsko se nyní zaměřuje pozornost investorů a dnešní aukce ukázala, že vládní plány úspor jejich obavy z nového kola dluhové krize nezmírnily.

"Pozornost trhu se znovu zaměřila na Evropu po neuspokojivé aukci španělských dluhopisů," uvedla analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotia Capital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK