Ceny ropy klesly kvůli růstu zásob v USA

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily kvůli překvapivě prudkému růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Na ropném trhu navíc přetrvávají obavy z negativního dopadu špatných hospodářských podmínek na poptávku.

Cena severomořské ropy Brent klesla o 1,5 dolaru na 123,36 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o více než dva dolary na 101,81 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o devět milionů barelů. Analytici přitom očekávali nárůst o 2,2 milionu barelů.

K poklesu cen ropy přispěl rovněž zápis z březnového zasedání americké centrální banky (Fed), který naznačil menší ochotu banky k dalšímu uvolňování měnové politiky. Ceny ropy tlačil dolů také silnější kurz dolaru, který surovinu zdražuje z pohledu držitelů ostatních měn, a omezuje tak poptávku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 123,36 124,86 New York - Nymex WTI květen 101,81 104,01

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK