Best Rybnice otevřel závod za čtvrt miliardy v moravské Mohelnici

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rybnice (Plzeňsko) 5. dubna (ČTK) - Nový závod za čtvrt miliardy korun uvedla dnes do provozu v Mohelnici na Moravě akciová společnost Best Rybnice. Největší výrobce betonové dlažby v ČR už za více než 20 let existence investoval v Česku přes tři miliardy korun. Firma se sedmi závody loni zvýšila meziročně i přes výrazný pokles stavebnictví tržby o 14 procent na 1,2 miliardy Kč. Přijala 50 lidí a nyní má 500 přímých zaměstnanců a stejný počet navázaných zejména v dopravě surovin i výrobků. ČTK to řekl její majitel Tomáš Březina.

"Šlo o kompletní a komplexní revitalizaci starého brownfieldu, s nímž nám žádná instituce nepomáhala," uvedl. Do konce roku tam ještě Best zbourá starou administrativní budovu a postaví nový objekt za 30 milionů Kč. Podnik podle Březiny zhodnotil zanedbaný majetek konkurenta (Beta Olomouc), kterého koupil před dvěma lety.

"Tím jsme zřetelně a výrobně, tedy nejen dovozy našich výrobků z Čech, vstoupili na moravský trh," dodal. Na Moravě si Best ponechal tři z osmi závodů Bety. Další dva jsou v Ostravě-Hrabové, kde Best investoval před dvěma lety 100 milionů korun a 30 milionů korun do Božic, 50 kilometrů od Brna. V Čechách má čtyři výrobní závody - kromě Rybnice v Poleradech u Most, v Lučicích u Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku a ve Vraníně u Třeboně; v Praze je obří obchodní areál.

Ve všech závodech produkuje a prodává výrobky venkovní a zahradní architektury, zejména betonové dlažby, dlažby na terasy, obrubníky, plotové prvky, zdící prvky a podobně. Loni vyrobil 4,8 milionu metrů čtverečních dlažby, meziročně o 15 pct více. K tomu vyprodukoval deset milionů kusů dalších betonových stavebních a okrasných prvků, předloni devět milionů. Podnik vlastní v ČR jeden provozovaný a dva "spící" lomy na písek a štěrk, další má v dlouhodobém pronájmu.

Firma má nyní dobře pokrytý celý český i moravský trh a nyní se chce soustředit na expanzi v zahraničí. Už před pěti lety koupila pozemky v Rumunsku, kde plánuje výstavbu čtyř hal. Loni ale kvůli krizi tamější ekonomiky projekt zmrazila a zatím tam nevyrábí. "Příští rok rozhodneme, co dál," uvedl Březina. Záměry vybudovat provoz má také v Německu.

Best by kvůli pokračující krizi ve stavebnictví považoval za úspěch, pokud by letos udržel loňské tržby. "Přesto si ale přejeme být o něco lepší, což vypadá jako velmi odvážná vize," uvedl majitel. Podle něj se loňský meziroční růst o 14 procent podařil podniku hlavně tím, že si ukrojil další tržní podíl na úkor konkurence. "Bylo to díky naší obchodní a cenové politice, kvalitě a servisu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK