Akcie v Tokiu oslabily, kvůli potížím eurozóny klesá také euro

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. dubna (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden poklesem, a ve ztrátě tak jsou už čtvrtým dnem po sobě. Trh má navíc za sebou nejhlubší týdenní propad za posledních osm měsíců, což analytici přisuzují zklamání z postoje americké centrální banky (Fed) k další podpoře ekonomiky, a také přetrvávajícím potížím v eurozóně. Kvůli nim na devizových trzích oslabuje euro.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 odepsal 79,16 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,81 procenta na hodnotě 9688,45 bodu. Za celý týden oslabil o 3,9 procenta, což je nejhlubší propad od prvního týdne loňského srpna. Tehdy oslabil o 5,4 procenta. Širší index Topix dnes oslabil o 0,82 procenta na 825,71 bodu.

Trhy začaly oslabovat už v polovině týdne, kdy na ně nepříznivě působily výsledky aukce španělských státních dluhopisů. Ukázalo se, že zájem o ně je mnohem slabší, než se čekalo. Dnes trh s napětím čeká na statistiku z amerického trhu práce, kde se očekává, že data potvrdí pokračující oživení a solidní tvorbu nových pracovních příležitostí.

Na devizových trzích oslabovalo euro, které směřuje k nejztrátovějšímu týdnu za poslední čtyři měsíce. Nad klíčovou hranicí technické podpory setrvává australský dolar, zatímco japonský jen proti americkému dolaru se drží v pásmu z posledních dnů. Do vývoje kurzů by ale mohla promluvit zmíněná statistika z trhu práce.

Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v březnu vytvořila asi 203.000 pracovních příležitostí. Březen by tak byl čtvrtým měsícem za sebou, kdy firmy výrazněji nabíraly zaměstnance. Navíc by se tak završilo nejdelší období od roku 1999, kdy počet nových pracovních příležitostí v každém měsíci přesáhl 200.000.

Euro k dolaru se pohybovalo kolem 1,3063 USD, a nedokázalo se tak příliš odpoutat od třítýdenního minima 1,3035 USD, na němž bylo o den dříve. Měna sice udržela jednu z důležitějších technických úrovní podpory, málokdo ale věří, že nad ní zůstane i v dalších dnech. Vzhledem k potížím v eurozóně a především ve Španělsku se naopak očekává, že euro vůči dolaru spadne pod 1,30 USD.

"Vyhlídky eura hodnotím negativně. Pravděpodobně bude hromadit ztráty a dostane se pod 1,30 USD. V situaci, kdy zde máme obavy kolem vývoje ve Španělsku tady jinak není nic, co by mohlo propad eura zastavit," myslí si hlavní analytik devizového trhu Sumino Kamei z makléřské společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Proti japonskému jenu se euro pohybovalo kolem 107,56 JPY a nebylo příliš daleko od měsíčního minima 106,89 JPY. Podle analytiků by euro mohlo oslabit ještě víc i vůči jenu a dostat se na zhruba 106 JPY. Kurz australského dolaru k dolaru americkému činil 1,0312 USD, a byl spolehlivě nad hranicí podpory 1,0263 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK