ČSÚ: Benzin zdražil na nová maxima, nafta zlevnila o 10 haléřů

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny benzinu v uplynulém týdnu vzrostly na nová maxima, zatímco nafta zlevnila. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. V porovnání s předchozím týdnem cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o osm haléřů na 37,34 koruny za litr a cena nafty o deset haléřů klesla na 37,14 koruny za lit.

 

Bezolovnatý benzin Special 91 podražil o pět haléřů na 37,22 Kč/l. Cena plynu LPG se v porovnání s předchozím týdnem snížila o čtyři haléře na 18,42 Kč za litr.

Ceny pohonných hmot sleduje i společnost CCS, podle jejíchž čtvrtečních údajů Natural 95 zdražil o 24 haléřů na nový rekord 37,45 koruny za litr. Nafta naopak zlevnila o šest haléřů na 36,80 Kč/l.

Cena ropy Brent se nyní pohybuje nad 120 USD za barel a americká lehká ropa WTI nad 100 dolarů za barel. Rostla cena benzinu na burze v Rotterdamu a kurz koruny stagnuje, což motoristům nepomáhá. Analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum předpovídal na tento týden zdražení benzinu o desítky haléřů.

Rekordní ceny pohonných hmot podle odborníků sníží poptávku. Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu odhaduje pokles spotřeby u benzinu kolem osmi procent. Spotřeba nafty je spíš závislá na ekonomickém vývoji, pokles se odhaduje na tři až pět procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK