Der Spiegel: O koupi německého Schleckeru se zajímá skupina Penta

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. dubna (zpravodaj ČTK) - Česko-slovenská skupina Penta Investments se podle magazínu Der Spiegel zajímá o koupi německého řetězce drogerií Schlecker, který je v insolvenci. Mluvčí společnosti časopisu bez dalších podrobností potvrdil, že Penta předložila nezávaznou nabídku. Podle Spiegelu je tak doposud jediným vážně braným uchazečem o finanční vstup do německého Schleckeru.

"Dali jsme nezávaznou nabídku," cituje magazín mluvčího Penty. Podle Spiegelu však skupina odmítá spolupracovat s dětmi zakladatele řetězce, Meike a Larsem Schleckerovými, kteří se snaží najít spoluinvestora, jenž by rodinný podnik pomohl zachránit. Penta se údajně dovede představit pouze symbolický menšinový podíl sourozenců.

Kupní cena i objem nutných investic do provozů zůstávají podle Spiegelu zatím nejasné. Na modernizaci každého ze zhruba 3000 obchodů v Německu by mělo připadnout asi 30.000 eur (zhruba 738.000 Kč). Jen investice by si tak vyžádaly okolo 90 milionů eur (2,2 miliardy Kč), uvedl Der Spiegel v avizované zprávě ze svého nového vydání.

Koncept Penty podle něj předpokládá, že by se v optimálním případě nezavíraly další filiálky ani se nepropouštěli další zaměstnanci.

Schlecker vyhlásil insolvenci v lednu. Do konce března uzavřel po celém Německu přes 2000 prodejen a o práci přišlo asi 10.000 lidí. Firma působí také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Česku, Polsku a Portugalsku. Českého Schleckeru se finanční problémy mateřské společnosti podle dřívějšího vyjádření jeho vedení nijak nedotkly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK