Inflace podle odhadů stoupla kvůli vaječné horečce ke čtyřem pct.

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Březnová meziroční inflace stoupla podle odhadů analytiků na 3,9 procenta z únorových 3,7 procenta. Hlavním důvodem je podle ekonomů prudký nárůst cen vajec. Vedle toho rovněž rostly ceny dalších potravin a pohonných hmot. Údaje o březnové inflaci zveřejní Český statistický úřad v úterý 10. dubna.

 

"Březnový růst inflace obstarala tolik mediálně viditelná vejce. Jejich cena vzrostla tak prudce, že sama o sobě dokázala ovlivnit celkovou inflaci v ČR. V závěsu za vejci je benzin, cigarety a sezonní oblečení," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Celková inflace tak podle něj šplhá ke čtyřem procentům, kde byla naposledy na konci roku 2008. "Za takto vysokou inflací však zůstávají především deregulace, vyšší DPH a spotřební daně, tedy vše, co je mimo kontrolu centrální banky," dodal.

Cena vajec se podle šetření cen potravin ČSÚ v březnu zvýšila o 67 procent z 3,6 na 5,1 koruny za jedno vejce. "Vejce mají sice relativně malou váhu ve spotřebním koši (necelá tři promile), ale při takto výrazném zdražení již dokážou pohnout celkovou inflací," upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Pokud se podle něj neobjeví další podobný případ jako vaječná horečka a zklidní-li se situace na trhu s ropou, mohla by inflace v nejbližších měsících stagnovat kolem čtyř procent a v závěru roku začít klesat ke třem procentům.

"Za březnovým růstem stály stejné faktory jako v předchozích měsících, tedy především potraviny a pohonné hmoty. Z potravin zdražily jednak sezonní položky, jednak váhově málo významná vejce udělala tak velký skok, že se v celkové inflaci citelně promítla," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj je tak inflace u svého vrcholu. "Šanci na další lehký nárůst dává ještě duben, v dalších měsících ale zřejmě bude inflace postupně odeznívat," dodal.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK