Analytici: Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na devět procent

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Česku klesne podle analytiků oslovených ČTK v březnu na devět procent z únorových 9,2 procenta. Za očekávaným mírným snížením podílu lidí bez práce stál start sezonních prací v zemědělství a ve stavebnictví. Vzhledem ke stagnaci či minimálnímu růstu ekonomiky ale nelze podle ekonomů letos čekat na trhu práce výraznější zlepšení. Údaje o březnové nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí v úterý 10. dubna.

"V březnu se s přibývajícími teplotami rozbíhají práce ve stavebnictví a dalších sezonních oborech. V souvislosti s tím roste o několik tisíc počet lidí, kterým se daří nalézt zaměstnání. Míra nezaměstnanosti by tentokrát měla klesnout na 9,0 procenta z únorových 9,2 procenta," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek míní, že rozsah březnového úbytku lidí bez práce byl letos proti loňsku nižší kvůli stagnující ekonomice. Zatímco loni se v březnu snížil počet registrovaných na úřadech práce o 19.000, letos odhadl tento počet jen na 13.000.

Počty nezaměstnaných každý rok řídnou v době od března do června, kdy se navíc objevují i sezonní místa ve službách, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Nezaměstnanost tak může do léta klesnout až pod 8,5 procenta, avšak ve druhé polovině roku začne opět narůstat k devíti procentům, dodal.

Ekonomika zůstává slabá, a tak i ochota firem nabírat nové zaměstnance nebude podle Dufka letos nijak výrazná. Na českém trhu práce v letošním roce přituhne a rok 2012 nebude ani pro zaměstnance příliš pozitivní, protože jim poprvé po 14 letech klesnou reálné mzdy, dodal Dufek.

Na trhu práce budou nadále převažovat negativní trendy, souhlasil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Poptávka po pracovnících bude podle něj slabá kvůli mělké recesi a jen slabým očekáváním zlepšení ekonomické situace ve druhé polovině roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK